فهرست مطالب

نشریه دانش های بومی ایران
پیاپی 18 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمدحسین پاپلی یزدی صفحات 1-34

    بی شک مهم ترین وظیفه در دامداری سنتی بر عهده چوپان است،زیرا بدون چوپان دامداری سنتی امکان ندارد. در سال های اخیر چوپان و به ویژه چوپان خوب نایاب شده است و به همین علت دامداری با مشکلاتی اساسی روبروست. نگارنده دامدارانی را می شناسد که به علت کمبود چوپان، دامداری را رها کرده اند. کسانی که با دامداری سروکار ندارند تصور می کنند که هرکس می تواند کار چوپان را بر عهده بگیرد و یا هر دامداری چوپان است؛ درحالی که ممکن است کسی جزو عشایر باشد و 50 سال هم دامداری کرده باشد ولی «چوپانی» نداند؛چرا که چوپانی کاری ست تخصصی. وقتی چوپان ناوارد گله را هدایت کند، گوسفندمرگی،گرگ زدگی،کاهش کیفی و کمی شیر،روغن،پشم و پوست،گوشت و تخریب مرتع حتمی است.در دامداری سنتی چوپان نقش اجتماعی مهمی بر عهده دارد؛او واسطه العقد افراد محله (مله- مال-بینه) است. به طور سنتی چوپان یک ساله گرفته می شود. درست در موقع تشکیل گله و محله چوپان استخدام می شود و همه افراد محله می بایست مزد چوپان را به نسبت تعداد دام هایشان بپردازند. در این مقاله سعی شده است به مهم ترین تحول ایجادشده در روابط بین چوپان و مالکان گوسفندان، که پولی شدن مزد چوپان است، پرداخته شود .

    کلیدواژگان: چوپان، گله، گوسفند، شمال خراسان
  • مرتضی فرهادی* صفحات 35-74

    از آنجا که ایرانیان یکی از اولین مردمانی بوده اند که از دوران گردآوری خوراک گیاهی و جانوری (صیادی و شکار) گذر کرده و پا در یکجانشینی و تولید خوراک گیاهی و حیوانی نهاده اند. پس طبیعی است که بیش از دیگر مردمان جهان به خاک به دیده احترام نگاه کنند. این گرامیداشت به اندازه ای بوده که ایرانیان خاکی بودن را صفتی والا دانسته و خود را به این صفت نام گذاری می کنند. ستایش افتادگی و تواضع در ادبیات ایرانی بازتاب یافته است.تقدس خاک همچنین سبب شده است که آنان در پاکیزگی زمین و نیالودن آن سخاوت بسیار داشته و در پاکیزه داشتن خاک و آب و هوا به خویشتن سختی های بسیار روا دارند و در آبادانی و پاکیزگی و سرسبزی خاک بسیار بکوشند.گفتنی است که ستایش زمین و خاک تنها ویژه ایرانیان باستان نبوده است، هومر از شاعران دوران باستان یونان که در اشعار خود، کار و کشاورزی را ستوده است، درباره زمین سروده:«در باره زمین، این مادر همگان، می سرایم: ای زمین ستوار! که همه چیز جهان را تغذیه می کنی،... آن تو جان بخشی و فنای آدمی زادگان میرا است.»()

    کلیدواژگان: خاک، کشاورزی سنتی، ایران، محیط زیست، خاک شناسی
  • حسین محمدزاده*، نریمان خوندل، یعقوب احمدی صفحات 75-103
    ایران تنها دربرگیرنده اقوام گوناگون نیست، در درون اقوام هم چندرنگی و چندگونگی حاکم است نه یکرنگی و تک صدایی. بخشی از کردهای ایران را اورامی ها تشکیل می دهند که در منطقه اورامان ساکن هستند. هدف این پژوهش بررسی موضوعات اجتماعی ترانه های فولکلور اورامان(اورامان) است .جامعه آماری شامل کتاب(آوازهایی اهورایی) که دربرگیرنده 4240 بیت شعر فلکلور نواحی اورامان است. روش پژوهش تحلیل محتوی کیفی کل متن است. نتایج پژوهش نشان داد که مسایل اجتماعی موردبررسی مشتمل بر موارد: مضامین رنج، عشق، محیط زیست ، مسایل دینی، سیاسی، آداب رسوم خانوادگی، نزاع، موضوعات اقتصادی، شیون اجتماعی، مفاهیم صنعتی،... ، و فراوانی کمی این مضامین مشخص کرد که مضامین رنج بیشترین درصد (72/29) و کمترین درصد فراوانی مربوط به مفاهیم صنعتی با (23/0) درصد بوده است. تحلیل ترانه های فولکلور نشان می دهد که دیالکتیکی میان ادبیات شفاهی وزندگی اجتماعی در جریان است و در صورت غیاب ادبیات رسمی ، ادبیات شفاهی رسالت بازتاب مشکلات و شادی جامعه را به دوش می کشد.
    کلیدواژگان: ترانه های فولکلور، اورامان، موضوع اجتماعی، تحلیل محتوی
  • محمد سمیعی*، محمدرحیم فروزه صفحات 105-171

    دستیابی به اطلاعاتی که نزد سالخوردگان جوامع مختلف است، یکی از راه های بازیابی سنت هایی می باشد که خطر نابودی هستند. هدف از این مطالعه، شناسایی درختان، اندام های مورد استفاده آنها توسط بهره برداران حاشیه جنگل و محصولات فرعی این اکوسیستم می باشد. اطلاعات به دوشیوه گفتگو در محل زندگی بومیان و مشاهده مشارکتی ثبت شد و از طریق پیمایش های صحرایی نمونه های هرباریومی از اندام های درختان جمع آوری گردید و با منابع معتبر شناسایی شدند. برای هر درخت نام محلی، اندام مورد استفاده، خواص دارویی و نحوه استفاده آنها ثبت گردید. در این تحقیق 10 گونه درختی که افراد بومی از آنها استفاده بیشتری داشتند، انتخاب گردید. نتایج تحقیق گویای آن است که تمام درختان انتخاب شده، استفاده صنعتی داشته و از بین 10 گونه منتخب 5 گونه استفاده خوراکی و دارویی دارند. واژه های بیان شده در زبان ایشان برای اجزای درختان، کاملا روایی هستند و با توجه به کاربردشان، نام گذاری شده اند. ایشان به فرم رویشی، مکان های رویش درختان، خواص مختلف و شیوه استفاده از اندام های درختان و نحوه بهره برداری از محصولات فرعی جنگل آگاهی داشته و از آن در زندگی خود بهره می جویند.

    کلیدواژگان: محصولات فرعی جنگل، گیاهان دارویی صنعتی، رامیان، مشاهده مشارکتی
  • علیرضا شاه حسینی* صفحات 173-198
    یکی از راه های تقویت اراضی کشاورزی ، کودورزی با کودهای حیوانی و معدنی است. همین کود ورزی باعث شده تا زمین های کشاورزی بدون استفاده از کودهای شیمیایی حاصلخیزی خود را حفظ کنند. در این مقاله با روش میدانی اطلاعات کشاورزان و باغداران نواحی مختلف استان سمنان مستند سازی شده است. همچنین در این پژوهش انواع کودهای حیوانی شامل کودهای گاوی ، گوسفندی ، شتری ، الاغ ، کبوتر و ماکیان، که از نظر کشاورزان برای انواع محصولات زراعی و باغی مناسب شناخته شده است، گرد آوری شده است. در ادامه به کود انسانی ، مردار جانوران، کود سبز و نقش سیلاب در تقویت و بهبود کیفیت زمین پرداخته شده است. مناطق مورد مطالعه روستاهای ابرسج شاهرود ، ارمیان میامی ، دشت گرمسار ، دره حبله رودو سمنان بوده است.نتایج نشان می دهد که کودهای حیوانی که بر اساس تجارب کشاورزان استفاده شده بدون این که آسیبی به زمین وارد سازد موجب تقویت و حاصلخیزی آن شده است.
    کلیدواژگان: کودورزی سنتی، تقویت زمین، کود های حیوانی، استان سمنان
  • وحیده میرفخرایی*، صمد سامانیان صفحات 199-232
    بررسی متمرکز ارزش های میراثی ارسی در جایگاه یکی از برجسته ترین عناصر معماری سنتی، از جمله موضوعاتی است که کمتر مورد توجه قرار گرفته است. شناخت هدفمند ارزش در حفاظت از آثاری نظیر ارسی که با دگرگونی شیوه زیست انسان معاصر، در معرض اضمحلال شاخصه های وجودی خود بوده، راهگشای سنجش مداخلات به منظور پرهیز از تحریف پیام های اثر و برقراری تعامل با مخاطب است. در این راستا، نوشتار حاضر با هدف بازشناسی و تبیین ارزش های ملموس و ناملموس ارسی برای نگاه داشت و انتقال آن ها به آیندگان صورت گرفته است. از این رو، در پاسخ به اینکه ضرورت احصاء ارزش های ارسی چیست؟ و ارزش های متعددی که حفاظت از ارسی را توجیه پذیر می کنند، کدامند؟، در پژوهشی کیفی به شیوه توصیفی تحلیلی، با جستجوی منابع کتابخانه ای به گردآوری اطلاعات پرداخته و با سامان دهی داده ها، ارزش مواریث فرهنگی در دو گروه کلی ملموس و ناملموس طبقه بندی شد. از پی آن، با تکیه بر تجارب و استنباط نویسندگان و بسط و انطباق نتایج حاصله با نمونه موردی، شناسایی ارزش های ملموس: تاریخی، فنی، اقتصادی، کارکردی، علمی آموزشی، منحصربه فردبودن، قدمت و ارزش های ناملموس: زیباشناختی، اجتماعی، فرهنگی، اعتقادی، احساسی و نمادین در ارسی صورت پذیرفت. تجمیع ارزش های ارسی، مجالی است برای گردآوری بخشی از اطلاعات تاریخ معماری ایران که غفلت از آن، منجر به از دست رفتن این ارزش ها خواهد شد.
    کلیدواژگان: ارزش های ملموس، ارزش های ناملموس، ارسی، اولویت گذاری ارزشی، حفاظت، میراث فرهنگی
  • فاطمه مرادی*، مفید شاطری، جواد مکانیکی صفحات 235-273

    از دیرباز محدودیت منابع آب در ایران ، ابداع و خلق روش های مناسب جهت افزایش راندمان بهره برداری از آب را در جوامع روستایی الزام آور ساخته ، چرا که آب یکی از ارکان اصلی رشد و توسعه پایدار جوامع روستایی است.پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی مبتنی بر اسناد، تهیه پرسشنامه محقق ساخته، بازدید میدانی و انجام مصاحبه های عمیق منطبق با تجربیات، دانش ها و بینش افراد مورد مصاحبه در ارتباط با ناشناخته ها و نایافته های دانش بومی در حوزه مدیریت منابع آب جوامع روستایی دهستان شاسکوه شهرستان زیرکوه انجام شده است.نتایج این پژوهش بیانگر کارآمدی رویکردهای سنتی و نظام مدیریت بومی منابع آب است.نتایج پژوهش نشان دادکه بهره برداران محلی در مقوله های آبیاری، مدیریت ذخیره، مصرف و توزیع آب از شیوه های مختلف زیست بوم سازگار بهره می گیرند.در بخش کیفی این دانش ارزشمند از مرحله شناسایی آغاز و بر مبنای آن از جامعه بهره بردار میزان اثر گذاری هر کدام از شیوه ها مورد بررسی قرار گرفت که در تمامی ابعاد شیوه های مورد استفاده اثر گذاری آن تایید شد.

    کلیدواژگان: دانش بومیT مدیریت آب، شهرستان زیرکوه، دهستان شاسکوه، توسعه درون زا و پایدار
  • سالم حسین بر*، زهرا حسین آبادی، علیرضا طاهری صفحات 275-295
    در پژوهش حاضر، سنگ نگاره های دره کبوگان شهر گشت که در رشته کوه های سیاهان شهرستان سراوان واقع شده اند، با روش توصیفی تحلیلی و اطلاعات کتابخانه ای و میدانی در قالب مشاهده، عکاسی و تعیین موقعیت مکانی نگاره ها، مورد بررسی قرار گرفته و با هدف معرفی و نمادشناسی سنگ نگاره های کبوگان در پی پاسخ گویی به این دو پرسش است که؛ هدف از ایجاد سنگ نگاره ها چه بوده است؟ نقوش حک شده بر صخره ها دارای چه مفاهیمی است؟ یافته ها نشان داد که؛ با بررسی انواع نقوش حکاکی شده در این منطقه، با نمادهای باروری و زایش، نمادهای مهرپرستی، نماد جهت نما و نقوش حیوانی، انسانی و گیاهی مواجه می شویم که قدمت زیاد سکونت در این منطقه و اعتقادات و آیین های اولیه ساکنان را نشان می دهند.در نهایت نتیجه حاصل شد که؛ این سنگ نگاره ها مربوط به یک مقطع زمانی خاص نبوده بلکه طی دوره های مختلف با اهدافی متفاوت ایجاد شده اند، در مجموع اکثر نقوش دوره های قدیم مفاهیمی آیینی داشته ولی مضامین نقوش دوره های جدید اکثرا روایی بوده و بازتابی از شیوه زندگی آن دوره است.
    کلیدواژگان: نقوش، سنگ نگاره، دره کبوگان، شهر گشت، نمادها، آیین ها
  • مرتضی سالمی قمصری* صفحات 297-325
    بر اساس شواهد و اسناد برجای مانده از ایران باستان، هنر رنگرزی و قالی بافی از گذشته های دور در ایران رایج بوده است و در دوره معاصر یکی از مهم ترین مراکز قالی بافی و رنگرزی ایران، استان اصفهان و شهر نایین بوده است. قالی نایین از شهرت بسیاری برخوردار است، زیرا از درخشان ترین مظاهر کاربرد رنگ های طبیعی و سنتی است و سهم بزرگی از شهرت خویش را مدیون این کیفیت است. رنگرزی در این منطقه با رنگ های طبیعی و سنتی انجام می گیرد که دارای اختلاف اندکی با سایر مراکز قالی بافی که رنگرزی های سنتی دارند، می باشد و باوجود برخی رنگ های شیمیایی که به صورت کمکی مصرف می شود هنوز رنگ های طبیعی در منطقه غالب است. در این مقاله به رنگرزی سنتی در روستای تاریخی جشوقان که در 40 کیلومتری نایین قرار دارد پرداخته شده است. تا حدود 50 سال پیش این روستا دارای چندین واحد فعال رنگرزی سنتی بود و عمده شهرت این روستا به دلیل وجود واحدهای رنگرزی آن بود، اما در حال حاضر تنها 6 کارگاه رنگرزی در این روستا وجود دارد که 5 کارگاه دایر و فعال بوده و 1 کارگاه  نیمه تعطیل و رو به تعطیلی بود. این مقاله به صورت میدانی و با استفاده از اسناد کتابخانه ای انجام شده است.
    کلیدواژگان: دانش بومی، رنگرزی سنتی، روستای جشوقان، ایران، قالی
|
  • MohammadHossein Papoli Yazdi Pages 1-34

    Undoubtedly, the most important task in traditional animal husbandry is the responsibility of the shepherd, because traditional animal husbandry is not possible without the shepherd. In recent years, shepherds, especially good shepherds, have become rare, and because of this, animal husbandry is facing major problems. The author knows cattle farmers who have abandoned cattle farming due to the lack of shepherds. Those who do not deal with animal husbandry think that anyone can take on the work of a shepherd or that every animal husbandry is a shepherd; While it is possible that someone is among the nomads and has been raising livestock for 50 years, but does not know "shepherding" because shepherding is a specialized work. When the new shepherd leads the herd, the loss of sheep, wolfishness, a decrease in the quality and quantity of milk, oil, wool, skin, meat, and the destruction of the pasture are certain. In traditional livestock farming, the shepherd has an important social role; Mal-Bineh) is. Traditionally, a one-year-old shepherd is taken. Right at the time of formation of the herd and the neighborhood, the shepherd is hired, and all the people of the neighborhood must pay the shepherd''s wages in proportion to the number of their cattle. In this article, an attempt has been made to address the most important development in the relationship between the shepherd and the owners of the sheep, which is the monetization of the shepherd''s wages.

    Keywords: shepherd, herd, sheep, North Khorasan
  • Morteza Farhadi* Pages 35-74

    Industrialization in the second half of the 20th century caused the greatest damage to the agricultural sector of the third world countries, because they abandoned their indigenous, ancient, environment-compatible and proven methods and used imported models of planting, and harvesting without any compatibility to their environment. This displacement in the short term reduced production efficiency and in the long term, soil erosion and severe environmental destruction for these countries. Finally, in the last decades of the 20th century, a solution was proposed to solve this problem, which consisted of giving importance to indigenous knowledge and trying to combine it with official knowledge. In this article, by using library documents and based on field findings, it has been discussed that what is the status of soil and its types in the eyes of Iranian farmers and what methods they have used in these several thousand years that agricultural lands have not lost their fertility. While in the past few decades, both in Iran and in the west, with modern agricultural methods and especially with chemical fertilizers, millions of hectares of agricultural land have been left barren and abandoned.

    Keywords: Soil, Traditional Agriculture, Iran, Environment, Soil Science
  • Hossein Mohammadzadeh *, Nariman Khundel, Yaqhob Ahmadi Pages 75-103
    Iran does not only include various ethnic groups, but in inner of ethnic groups, is Multiplicity and varities. Part of Kurdish ethnity are auramies that residual In Hawramn region.the Goal of study is investigating social issues in the uraman folk songs. The statistical population includes the book (Songs of Ahurai) which contains 4240 verses of folklore poetry of uraman region. The research method is qualitative content analysis of the entire text. The results of the research showed that the investigated social issues include: themes of suffering, love, environment, religious and political issues, family customs, conflict, economic issues, stratification, and industrial concepts…, and the quantitative frequency of these themes indicated that suffering themes had the highest percentage (29.72) and the lowest frequency percentage related to industrial concepts with (0.23) percent. The analysis of folklore songs shows that there is a dialectic between oral literature and social life and in the absence of official literature, oral literature carries the mission of reflecting the problems and happiness of the society.
    Keywords: folk songs, Uraman, social issue, Content Analysis
  • Mohammad Samiei *, Mohammad Rahim Forouzeh Pages 105-171

    Accessing the information that the elderly of different communities have , is one of the ways to restore traditions that are in danger of destruction. The purpose of this study is to identify the trees, their organs used by forest edge users and the by-products of this ecosystem. Information was recorded in the two ways of conversation in the natives' place of residence and participatory observation, and through field surveys, herbarium samples of tree limbs were collected and identified with reliable sources. For each tree, the local name, organ, used, medicinal properties and how to use them were recorded. In this research, 10 species of trees that were used more by local people were selected. The words expressed in their language for the parts of trees are completely narrative and are named according to their use. They are aware of the vegetative form, places where trees grow, different properties and ways of using tree limbs and how to exploit forest by-products and they use it in their lives.

    Keywords: Forest by-product, Industrial medicinal herbs, Ramyan, Collaborative observation
  • Alireza Shahhosseini * Pages 173-198
    One of the ways to strengthen agricultural land is to fertilize with animal and mineral fertilizers. This fertilization has made agricultural lands maintain their fertility without using chemical fertilizers. Therefore, in this article, the information of farmers and gardeners in different areas of Semnan province has been documented by the field method. In addition, in this research, all kinds of animal manures, including cow, sheep, camel, donkey, pigeon and chicken manure, which are known to be suitable for all kinds of agricultural and garden crops, have been collected. In the following, human manure, animal waste, green manure and the role of floods in strengthening and improving the quality of land are discussed. The studied areas were Abrasej of Shahroud, Armian of Miami, Garmsar plain, Hablerood and Semnan. The results show that the animal manures used based on the experiences of farmers have strengthened and enriched the land without harming it.
    Keywords: Traditional fertilization, soil strengthening, animal fertilizers, Semnan province
  • Vahideh Mirfakhraey *, Samanian Samad Pages 199-232
    The focused investigation of the heritage values of sash in position of the most prominent element of traditional architecture is one of the topics that have received less attention. The purposeful recognition of the value in the protection of works such as sash, which has been exposed to the decay of its existential characteristics due to the transformation of the contemporary human lifestyle, opens the way to evaluate interventions in order to avoid distorting its messages. So, this article has been written with the aim of recognizing and explaining the tangible and intangible values of Orosi in order to preserve and transfer them to future generations. Therefore, in response to these questions that What is the necessity of calculating sash values? and what are the many values that can justify the sash?, in a qualitative research in a descriptive and analytical way, information collected by searching sources and organizing them shows the value of cultural heritage in two groups: tangible and intangible. Based on that, relying on the authors' inferences and adapting the results to the case study, identifying tangible values: historical, technical, economic, functional, scientific and educational, uniqueness, antiquity, and intangible values: aesthetic, social, cultural, religious, emotional and symbolic.
    Keywords: Tangible values, Intangible values, Sash, Value prioritization, Conservation, Cultural Heritage
  • Fateme Moradi *, Mofid Shateri, Javad Mekaniki Pages 235-273

    For a long time, the limitation of water resources in Iran has made it mandatory to invent and create suitable methods to increase the efficiency of water use in rural communities, because water is one of the main pillars of sustainable growth and development of rural communities. An analysis based on documents, preparation of a researcher-made questionnaire, field visit and conducting in-depth interviews in accordance with the experiences, knowledge and insights of the interviewees in relation to the unknown and undiscovered indigenous knowledge in the field of water resources management of rural communities in Shaskoh District, Zirkoh County. The results of this research show the efficiency of traditional approaches and local management system of water resources.The results of this research show the efficiency of traditional approaches and local management system of water resources. The results of the research showed that the local users in the categories of irrigation, storage management, consumption and distribution of water use different eco-compatible methods. In the qualitative part of this knowledge It is valuable to start from the identification stage and based on that, the effectiveness of each of the methods was examined from the benefiting community, .

  • Salem Hossein Bor *, Zahra Hossein Abadi, Alireza Taheri Pages 275-295
    In the present study, the petroglyphs of Kabogan Valley in the city of Gesht, which are located in the Siahan mountains of Saravan city, were investigated with the descriptive-analytical method and library and field information in the form of observation, photography and determining the location of the paintings, with the aim of introducing and symbology. Kobogan petroglyphs seek to answer these two questions: What was the purpose of creating petroglyphs?What are the meanings of the patterns carved on the rocks? The findings showed that; By examining the types of motifs carved in this area, we come across symbols of fertility and birth, symbols of love, directional symbols and animal, human and plant motifs, which show the long history of living in this area and They show the early beliefs and rituals of the residents. Finally, the result was that; These petroglyphs are not related to a specific period of time, but were created during different periods with different purposes, in general, most of the motifs of the old periods had ritual concepts, but the themes of the motifs of the new periods are mostly narrative and are a reflection of the way of life of that period.
    Keywords: Patterns, lithographs, Kabogan valley, gosht city, Symbols, rituals
  • Morteza Salemi Ghamsari * Pages 297-325
    Abstract
    Based on the evidences and documents left from ancient Iran, the art of dyeing and carpet weaving has been common in Iran since the past, and in the contemporary period, one of the most important centers of carpet weaving and dyeing in Iran is Isfahan province and Nain city. Nain carpet is very famous, because it is one of the brightest manifestations of the use of natural and traditional colors, and it owes a large part of its fame to this quality. Dyeing in this area is done with natural and traditional colors, which is slightly different from other carpet weaving centers that have traditional dyeing, and despite some chemical dyes that are used as an auxiliary, natural color are still dominant in the area. In this article, the traditional dyeing in the historical village of Jeshvaqan, which is located 40 km from Nain, is discussed. Until about 50 years ago, this village had 12 active traditional dyeing units and the main fame of this village was due to its dyeing units, but now with the closure of some workshops, there are 6 dyeing workshops in this village that one of them is half closed. This article has been done in the field. This craft requires more attention from provincial and regional authorities.
    Keywords: indigenous knowledge, Traditional Dyeing, Jeshvaghan Village, Iran, carpet